De documentaire over Jesse Klaver komt toch niet op televisie. BNNVARA heeft dit besloten na alle commotie over de maker van de film over de afgelopen verkiezingscampagne van de partijleider van GroenLinks.
Op de film kwam veel kritiek door onder meer PVV en Forum voor Democratie omdat maker Joey Boink zelf voor GroenLinks actief was tijdens de laatste verkiezingscampagne.
De omroep liet eerder weten dat met de documentaire de onafhankelijke positie bleef gewaarborgd. ,,BNNVARA en NPO kunnen desondanks niet uitsluiten dat er twijfel kan ontstaan rond de journalistieke onafhankelijkheid van de film. Wij menen dat er over de onafhankelijkheid van BNNVARA en de NPO geen enkele twijfel mag bestaan.” BNNVARA heeft daarom besloten om de documentaire niet uit te zenden.
BNNVARA had naar eigen zeggen diverse voorwaarden gesteld. Zo heeft de omroep al het ruwe materiaal en mocht de filmmaker geen beperkingen opleggen bij de montage. Ook GroenLinks mocht zich daar niet mee bemoeien. De omroep heeft ,,de volledige eindredactionele verantwoordelijkheid’’ en Boink maakt aan het begin van de documentaire bekend welke dubbelrol hij heeft gespeeld. BNNVARA zei vrijdag nog dat al die afspraken zijn nagekomen.
De documentaire zou op 4 september uitgezonden worden.
GroenLinks teleurgesteld
GroenLinks vindt het jammer dat BNNVARA de documentaire over partijleider Klaver toch niet wil uitzenden. De partij noemt het besluit ,,opmerkelijk'', omdat de omroep ,,zelf opdracht heeft gegeven voor het maken van deze documentaire''.
Of de première van volgende week zondagavond in een Utrechtse bioscoop doorgaat is nog onduidelijk. "Het is jammer voor iedereen die nieuwsgierig is geworden en graag de film had willen zien'', aldus GroenLinks.
Maker documentaire Jesse verwijt zichzelf niets
De producent van de documentaire 'Jesse' is teleurgesteld. "We hebben een film gemaakt die de omroep goed kan uitzenden'', zegt Janneke Doolaard van productiehuis Doxy. Maker Joey Boink ,,kan het besluit eigenlijk niet begrijpen''.
Hij bracht naar eigen zeggen in de documentaire juist de wrijving binnen de GroenLinks-top in beeld, omdat het "mijn vak is om naar drama te zoeken''. ,,Toen ik de film ging maken was ik de eerste die besefte dat ik als embedded filmmaker extra naar conflicten op zoek moest.''
Boink verwijt zichzelf niets. Hij benadrukt nog eens dat hij geen GroenLinks-lid is of -stemmer was, en in het verleden ook voor de VVD en PvdA werkte. Ook zou zijn vriendschap met Klaver door de pers wat al te dik zijn aangezet. Maar hij denkt dat de uitzending van een film over Klaver door de publieke omroep ook sowieso wel tot ophef had geleid.